luni, 16 mai 2011

CITADELA AUTOCRATULUI: O OPERÄ‚ DE DIMENSIUNI ASTRALE


CITADELA AUTOCRATULUI. Volumul 4 din seria CARTEA SOARELUI NOU de Gene Wolf

Continuând acÅ£iunea de la sfârÅŸitul volumului al treilea, Spada Lictorului, Severian TorÅ£ionarul părăseÅŸte lacul Diuturna îndreptându-se spre nord, participă la Războiul Nordic împotriva ascienilor ─ cu un interludiu reprezentat de o întrecere între povestitori ─, pentru a se întoarce apoi la intriga politică stratificată ÅŸi la explorarea elementelor fundamentale ale universului.

Citadela Autocratului reprezintă o încheiere satisfăcătoare a CărÅ£ii Soarelui Nou a lui Gene Wolfe. ÃŽncă de la început, cititorul ÅŸtie că Severian TorÅ£ionarul va fi Autocratul la sfârÅŸitul poveÅŸtii, dar această saga complexă, misterioasă, puternică ÅŸi emoÅ£ionantă este despre fascinanta lui călătorie către tron. Sau cel puÅ£in la suprafaţă.  Căci cartea vorbeÅŸte de fapt despre alăturarea trecutului cu viitorul, despre natura spaÅ£iului ÅŸi timpului, despre percepÅ£ie ÅŸi realitate, despre religie ÅŸi ÅŸtiinţă, despre nevoia de mântuire a Pământului ÅŸi a omenirii. Toate acestea sunt explorate în contextul personajelor, situaÅ£iilor ÅŸi locurilor ciudate pe care Severian le întâlneÅŸte în drumul său.

Este o carte care îţi pune mintea la încercare, te determină să gândeÅŸti ÅŸi să te întrebi, te deschide către noi idei ÅŸi experienÅ£e. O carte ciudată, mai ales datorită limbajului minunat plămădit de Wolfe, ideilor inteligente ÅŸi uluitoarei sale imaginaÅ£ii. Totul e incitant, absurd, idiosincrasic, întortocheat, eliberat de cliÅŸee ─ ca niÅŸte păpuÅŸi MatrioÅŸka pe dos: de câte ori deschizi o păpuşă, descoperi că aceea care e înăuntru e mai „mare” decât cea în care s-a aflat.

Este cea de-a patra miÅŸcare ─ compusă cu grijă ─ a unui cvartet unic, eroic, enigmatic, filosofic ÅŸi monumental.

O operă de dimensiuni astrale.